Új kezdet, új dizájn, új… új :)

~You can read the English translation here.~

Ismét megújítottam kicsit a zsamo.hu dizájnját. Ezzel egy időben elindítottam az angol nyelvű oldalt is, ahol a külföldi érdeklődők informálódhatnak az újdonságokról. Ha valami hatalmas nyelvtani hibát láttok az angol oldalon, nyugodtan szóljatok! Az új dizájn mellé kicsit változtattam az oldal felépítésén is. Remélem, tetszik nektek, és használható lesz.

Tovább olvasom »

Szöulban az élet

Mint az előző bejegyzésben jeleztem, Szöulban vagyok éppen, ezért szünetel a bolt az Etsy-n (mivel december közepén ékrezem haza, januárban tervezem újra feltölteni 😉 ). Nem hoztam ki semmi eszközt az ékszerkészítéshez, mert nem volt hely a bőröndben, fél évre kellett pakolnom, fontosabb volt, hogy ruhát hozzak  majd’ minden évszakra. Viszont már kezdtek előjönni az elvonási tünetek, így kellett keresnem valami boltot itt Koreában, ahol vehetek ezt-azt az alkotáshoz. Nos, ez nem is volt olyan egyszerű. Itt valahogy nem kézműveskednek az emberek. Kreatív boltot szinte nem is találni, max. olyat, amiben festéshez lehet kapni mindent (de nem szeretek festeni), illetve makettezéshez (a rézlapokat azért nézegettem, de ahhoz komolyabb eszközök kellenének, így végül nem vettem).

A Namdaemun Market 6-os számú bejáratánál

Hosszas kutatómunka után végre találtam ékszer alkatrész nagykereket a Namdaemun Market területén. Ma el is mentem bevásárolni. 🙂
Persze csomó mindent nem sikerült még beszerezni, mert a túl nagy kínálat képes eléggé leblokkolni. Így most csak az alap fogókat és néhány nélkülözhetetlen karikaméretet vettem meg, ja és persze fülbevaló akasztókat, mert ismerem magam: füliket készítek általában. 🙂 Legközelebb majd gyöngyöket veszek, bár ezekhez drótot is kéne szerezni, abból meg 0,6-os volt a legvastagabb, amit láttam, és azt is nagyon-nagyon kellett keresni. 🙁
Most minden esetre van már végre mivel “játszadoznom”, és ez jó. Múlt héten vettem egy új fényképezőgépet, amivel nagyon szép fotókat lehet készíteni, úgyhogy remélem, hogy a hét vége felé már tudok mutatni ezt-azt (figyeljétek a ZsaMo Facebook oldalát!). 😉

A zsákmány! 😀
Középen abban a nagy csomagban 1 kiló 1,2×10-es karika van!

Hosszú pihenő után ismét hosszú pihenő

Nagyon elhanyagoltam a zsamo.hu-t az elmúlt hónapokban. Igazság szerint magát a ZsaMo-t is egy cseppet. Reméltem, hogy idén végre kicsit több időm jut majd az ékszerelésre, de végül ez nem így alakult. És mindennek a tetejére egy olyan lehetőséget kaptam a munkahelyemen, amit vétek lett volna kihagyni.
Így most az a helyzet áll fönn, hogy május végén elutazom Szöulba, ahol a Koreai Nemzeti Könyvtárban fogok dolgozni egészen november végéig. Nem tudom, hogy mennyi időm lesz a ZsaMo-ságokkal foglalkozni, hiszen ha már ott leszek, szeretném minél jobban megismerni az országot, a kultúrát, mindent. Ha kíváncsiak vagytok a koreai kalandjaimra, kövessétek az új blogomat. 😉

Megihletett Korea, így készítettem egy treasury-t az Etsyn:

 

Változások

Vannak kapcsolatok, amik nem működnek. Van, hogy hiába próbálja az ember fenntartani, egy idő után egyszerűen már több negatívumot ad, mint pozitívumot. Ilyenkor érdemesebb már elengedni, még ha ezzel azt a kevés pozitív dolgot is elveszítjük, amit kaphatunk.
Ilyen a kapcsolatom a Meskával. Az utóbbi hónapokban sorra jöttek az újítások, amik önmagukban nem (mindig) rosszak. Sőt, a blognak kifejezetten örültem! De az összkép és az egész hangulata továbbra sem változott pozitív irányba.
Nemrég írtam az Etsy-ről. Mindaz, amit azon a felületen szeretek, ami könnyebbé teszi ott az életet akár eladó, akár vevő vagyok, nincs meg a Meskán. Ráadásul most egy olyan új elszámolási rendszert vezetnek be, amivel nem tudok egyet érteni, így nem vagyok hajlandó használni sem, ennek következtében hagyom, hogy december 2-án inaktiválja a Meska a boltomat.

Addig is akciót hirdetek:
A zárásig nem kell postaköltséget fizetni, valamint minden vásárlónak egy kis meglepetés ajándékot is csomagolok a megvásárolt ékszer mellé.

Hogyan tovább?
A Meskára már nem töltök fel újdonságokat. A termékeim ezentúl az Etsy boltomban lesznek elérhetők.
Arról, hogy hogyan tudod használni az Etsy-t, részletes leírást fogok készíteni, ami hamarosan elérhető lesz itt az oldalon.

Miért szeretem az Etsy-t?

Igaz, hogy még csak egy vásárláson, és egy eladáson vagyok túl az Etsy-n, így sok gyakorlati tapasztalatom nincs, összességében viszont mégis kezd már kialakulni, hogy miért is jó nekem ott.

Az első, és legfontosabb a Hungarians’ Etsy Team (HET). Jóval a csoport indulása előtt regisztráltam már az Etsy-re, és tervezgettem, hogy majd egyszer ott is megnyitom a boltomat. Viszont a HET adta meg a végső lökést, hogy valóban fel is töltsem oda a termékeimet. Idő közben más csoportokhoz is csatlakoztam, bár jelenleg csak a HET-ben aktívkodom.
Az egyik nagy pozitívuma tehát az Etsy-nek, hogy van lehetőség érdeklődési-, tevékenységi kör, vagy lakóhely szerinti csoportok létrehozására. Teret adnak a csoporttagok közti kommunikációra, hiszen csinálhatunk fórumtémákat. Így tudjuk segíteni egymást, jó tanácsokkal ellátni a másikat, hogy hogyan fejlessze a boltját. Azt tapasztalom, hogy a HET csapata nagyon összetartó, bárki tesz fel kérdést, biztos, hogy hamarosan valaki válaszol neki, ezen kívül pedig segítünk reklámozni egymás boltjait azzal, hogy beválogatjuk a termékeiket a Treasury-kbe, amiket készítünk (nemrég készítettem el az első Treasury-met csupa magyar termékkel).

Hatalmas pozitívum, hogy hihetetlenül egyszerűen és gyorsan lehet az Etsy-n vásárolni. Nem kell más hozzá, csak egy PayPal számla (tudtátok, hogy van már hivatalos magyar nyelvű útmutató a PayPal használatához? 😉 ). A kiválasztott terméket, miután kosárba teszi az ember, és megveszi, a PayPal-lal egyből ki lehet fizetni. Nem kell várni arra, hogy az eladó megadja a számlaszámát, majd arra, hogy az átutalás megérkezzen. Gyakorlatilag a vásárlás után 5 perccel már ki is van fizetve az áru, és csak várni kell a postást.
Persze, ha nem akartok a PayPal-lal vesződni, az sem akadály, hiszen lehet úgy is vásárolni a megfelelő PayPal opciót választva, hogy a megnyíló ablakba beírja az ember a bankkártyja adatait, mint bármilyen más interneten történő kártyás vásárlás esetében. Abszolút biztonságos megoldás, ha mégis félsz attól, hogy bárki megszerezheti a kártyád adatait, érdemes a bankszámládhoz netkártyát igényelni. 😉
Eladáskor is jött a levél az Etsy-től, hogy megvették egy termékemet, és jött egy másik a PayPal-tól, hogy a vásárló kifizette. Mindkét levélben benne volt a vevőm címe, így már vihettem is a postára az ékszert (az külön öröm, hogy 8 nap alatt meg is érkezett Amerikába 🙂 ).

És ami a leginkább tetszik az Etsy-ben: meg lehet adni egyéb elérhetőségeket is a boltom felületén. Nyugodtan beírhatom a weboldalam, a Facebook oldalam címét, vagy bármi mást, ahol rám találhatnak a boltomba látogatók. Így többet megtudnak rólam, az emberről, aki a ZsaMo termékek mögött van.
Miért jó ez? Az internetes vásárlás alapvetően személytelen, hiszen nem találkozunk az eladókkal sem a vevőkkel, mégis fontos a bizalom megszerzése. Az által, hogy nem csak a boltom kínálatából, és az ott közölt pár szóból ismerhetnek meg a reménybeli vásárlók, kialakulhat a szimpátia, és bizony sokszor nem feltétlenül egy-egy termék ára dönt a vásárlás mellett két hasonló áru, ám más-más alkotók esetében, hanem az, hogy mennyire szimpatikus egy eladó.

Mindezeken túl pedig az Etsy tele van szebbnél-szebb, igényes alkotással (jó, azért ott is lehet találni olyat, ami nem szép, de nagyon kell őket keresni). Magyarországon nem, vagy csak sokkal drágábban kapható kellékkel. A vintage szerelmesei is találhatnak ott a ruháktól kezdve a használati tárgyakon és ékszereken keresztül a bútorokig mindent.
A szemgyönyörködtető termékeken kívül pedig érdekes tartalmak is elérhetőek az oldalon: interjúk az alkotókkal, tanácsok, hogy hogyan menedzselje a kézműves a kis üzletét, érdekes cikkek divattrendekről, lakberendezésről, egyéb témákról.
És persze a közösséget is építik: találkozókat, workshop-okat szerveznek, valamint minden évben meghirdetik az Etsy Craft Party-t, melynek keretében a regionálisan szervezett eseményeken összegyűlnek az Etsy-zők. Ezzel személyesen is megismerhetik egymást az eladók és vásárlók, valamint kiváló alkalom az Etsy és a saját boltunk reklámozására, közös alkotásra, vagy akár csak egy jó beszélgetésre.

  • Bolt

  • Képek

    fdsz04-03 szc02ls-03 fbczech3-01 fc10nz-01 fctosl-04 mdsujtas02-04